9. PSSST! – 5. do 7.11.2015.
Pobjednici 9. PSSST! FESTIVALA NIJEMOG FILMA
Winners of 9th PSSST! SILENT FILM FESTIVAL

Velikog Brcka osvojio je / Veliki Brcko Award goes to 
PAWO / Antje Heyn, (2015), Njemačka / Germany

Nagrada publike / Audience Award:
NE MOŽEMO ŽIVJETI BEZ SVEMIRA /
MI NE MOZHEM ZHIT BEZ KOSMOSA
Konstantin Bronzit, (2014) Rusija / Russia

Čestitamo dobitnicima! / We congratulate the Winners!

Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu: Mirna Belina, Karla Lončar i Tanja Vrvilo Velikog je Brcka dodijelio filmu:
PAWO (2015) njemačke redateljice Antje Heyn uz obrazloženje kako je nagrada dodjeljena duhovitom naukovanju jedne hrabre djevojčice i njezinih promjenjivih prijatelja. Pawo u budizmu označava hrabru osobu, junaka ili ratnika, a u ovom animiranom filmu odvažnu djevojčicu koja proizvodi junake vlastitoga svijeta razvijajući svoje spiritualne vještine.

Nagradu publike osvojio je film Ne možemo živjeti bez svemira (2014) ruskog redatelja Konstantina Bronzita koji je ove godine već osvojio niz nagrada na prestižnim festivalima

Posljednjeg dana 9. PSSST festivala nijemog filma gledatelji su mogli pogledati remek djela zlatnog doba nijemog filma – Praški student Stellana Ryea te film G.W.Pabsta Tajna jedne duše dok su u programu Hrvatska nijemofilmska baština prikazana tri reklamno – obrazovna filma Gradske štedionice iz 30-ih godina prošloga stoljeća.

Projekcije su glazbenim improvizacijama pratili virtuozi Vitomir Ivanjek, Sunrise Sessions te Light Work. Gledatelji su tako i ove godine mogli uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje je vodilo kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Festival se još jednom potvrdio kao međunarodno mjesto susreta ljubitelja filma i autora ove filmske forme.

Vidimo se i dogodine na već desetom, jubilarnom, PSSST-u.

Antje Heyn 2


 

8. PSSST! – 6. do 8.11.2014.
Veliki Brcko Luki Čurčiću, nagrada publike Tedu Millsu

Na ovogodišnjem PSSST! Festivalu nijemog filma, koji se od 6. do 8. studenoga održao u Centru za kulturu Trešnjevka, festivalsku nagradu Veliki Brcko žiri je dodijelio filmu „Stari posao“ redatelja Luke Čurčića. Nagrada publike odlazi u SAD – gledatelji su najboljim filmom ocijenili „Što vjeruješ da vidiš“ Davida Millsa.

Na natječaj je pristiglo više od 100 filmova, a u konkurenciju je ušlo 19 filmova iz devet zemalja. Pobjednik festivala, film „Stari posao“ je „dirljiv hommage o ljudima koji su iza scene i čiji posao često ne primjećujemo. Autor ih ocrtava na topao, gotovo felinijevski način stvarajući finu minijaturu o svakodnevici, ali i suptilnu alegoriju prolaznosti života“ stoji u objašnjenju ocjenjivačkog suda natjecateljskog programa.

Na 8. PSSST!-u gledatelji su još jednom imali priliku uroniti u bogatstvo nijemofilmske baštine – remek-djela švedskog nijemog filma, filmove čuvenog Kinokluba Slavica. Prikazan je i novi francuski nijemofilski hit iz 2013. „Hrabri mališan“.

Projekcije su glazbenim improvizacijama pratili virtuozi Vitomir Ivanjek, Sunrise Trio te Kaplowitzi. Gledatelji su tako i ove godine mogli uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje je vodilo kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Festival se još jednom potvrdio kao međunarodno mjesto susreta ljubitelja filma i autora ove filmske forme.

luka-2


7. PSSST! – 7. do 9.11.2013.god.
„Veliki Brcko“ i nagrada publike putuju u Njemačku

Na ovogodišnjem 7. PSSST! Festivalu nijemog filma festivalsku nagradu Veliki Brcko žiri je dodijelio njemačkom animiranom filmu „Vjetar“ redatelja Roberta Löbela. Nagrada publike također će otputovati u Njemačku – gledatelji su najboljim filmom ocijenili „Trenutak u meni“ Davida M. Lorenza.

Na natječaj je pristiglo više od 100 filmova, a u konkurenciju je ušlo 20 filmova iz osam zemalja. Pobjednik festivala, film „Vjetar“, Velikim je Brckom nagrađen zbog „kvalitetne priče, duhovitog prikaza, lakoće ispreplitanja doslovnog i metaforičnog te ekspresionističkog stila klasika nijemog filma“, stoji u objašnjenju ocjenjivačkog suda natjecateljskog programa.

Na 7. PSSST!-u gledatelji su još jednom imali priliku uroniti u bogatstvo nijemofilmske baštine – remek-djela japanskog nijemog filma, digitalno restaurirane snimke starog Zagreba (1915.-1941.) u izdanju Hrvatske kinoteke te austrijski pustolovni dokumentarac „Automobilom kroz Afriku“ iz 1929. Prikazan je i novi španjolski nijemofilski hit iz 2012. „Snjeguljica“. Projekcije su glazbenim improvizacijama pratili virtuozi Vitomir Ivanjek, Oridano Gypsy Jazz Band te Joe Kaplowitz & Tomb Raiders from Space. Gledatelji su tako i ove godine mogli uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje je vodilo kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Festival se i ove godine potvrdio kao međunarodno mjesto susreta ljubitelja filma i autora ove filmske forme. Publika, autori i glazbenici po završetku festivala zabavili su se na tradicionalnom subotnjem tulumu.

Untitled


6. PSSST! – 8. do 10.11.2012.god.
Film „Putovanje“ pobjednik 6. PSSST!-a

Završilo je šesto izdanje PSSST!-a Festivala nijemog filma! Glavnu nagradu ”Veliko Brcko” ocjenjivački je sud dodijelio bugarskom filmu „Putovanje“autora Radostine Neykove i Vladislava Budinova,a skupivši najviše glasova nagradu publike osvojio je argentinski film „Luminaris“, redatelja Juan Pabla Zaramella.

Na natječaj za ovogodišnji PSSST! pristiglo je više od stotinu prijava iz cijeloga svijeta, a 18 filmova iz 10 zemalja natjecalo se za nagradu nazvanu po prvome junaku hrvatskog nijemog filma.

Tijekom triju festivalskih dana dvorana Centra za kulturu Trešnjevka bila je nezaobilazno okupljalište svih nostalgičara, a ljubitelji sedme umjetnosti mogli su pogledati izvrsna filmska ostvarenja Oktavijana Miletića i nijeme klasike danske kinematografije, jedne od najvažnijih u Europi.

Pozitivne reakcije publike na hrvatsku i dansku nijemofilmsku baštinu, kao i na filmove recentne međunarodne produkcije u natjecateljskom programu te, naravno, na maestralne izvedbe vrhunskih glazbenika s kojima smo ove godine surađivali, potvrđuju da nijemi film nije puka preteča zvučnog filma, nešto zastarjelo i otpisano.

Tako je PSSST! i ove godine uspio umjetnost nijemog filma predstaviti na nov, uzbudljiv i zabavan način, nudeći publici više od gole retrospektive i revitalizirajući interes za korijene filmske umjetnosti.

brcko2012


5. PSSST! – 11. do 13.11.2011.god.
Završio 5. PSSST!, „Brcka“ odnio Damir Radić

Završio je peti po redu PSSST! Festival nijemog filma koji je i ove godine brojnošću posjetitelja i raznolikošću filmova potvrdio svoju posebnost i važnost na filmskoj festivalskoj sceni. Glavnu nagradu „Brcko“ žiri je dodijelio filmu „Izgubljena u čekanju“ Damira Radića, a najviše glasova i nagradu publike osvojio je španjolski film „Tvornica lutaka/Fábrica de muñecas“ Ainhoae Menéndez.

Pozitivne reakcije publike na izložbu „Naša potpuno nepoznata filmska industrija“, nijeme filmove stare rusko-sovjetske kinematografije, kao i filmove recentne međunarodne produkcije u natjecateljskom programu, potvrđuju da nijemi film nije puka preteča zvučnog filma, nešto zastarjelo i otpisano.

Uz odličnu glazbenu pratnju gledateljstvo ga prepoznaje kao samostalnu umjetničku formu i zato mu se iznova vraća – sljedeći puta dogodine na već šestom PSSST!-u.


Zagreb, Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Nagradu ”Veliki Brcko” dobiva najbolji film
natjecateljskog programa.


Festival nijemog filma 2014

Festival nijemog filma 2013

Festival nijemog filma 2012

Festival nijemog filma 2011

Festival nijemog filma 2010

Festival nijemog filma 2009

Festival nijemog filma 2008